Belek – Tillrättalagt för en lyxigare semester

Belek är den perfekta destinationen för dig som vill ha lugn och ro, vacker natur och hög kvalitet på din semester. Här finns imponerande lyxhotell med utsökt All Inclusive, service av hög klass och faciliteter och underhållning för de mer kräsna. Belek är en av de mest populära golfdestinationerna i Europa - ett riktigt golfparadis. Här finns inte mindre än 14 förstklassiga golfbanor! I I Kadriye centrum och i Belek centrum hittar du butiker, restauranger och kaféer. Men det är inga stora centrum har endast ett litet urval så om du vill bryta lugnet för en dag och vill ha mer folkliv och shopping så ligger Antalya inom en 45 minuters bilresa.

Stranden i Belek hör till bland de bästa och finaste i hela Turkiet. Den är flera kilometer lång och kantas av hotell och strandbarer och den består av grovkornig sand. Med lite tur kan man också se de utrotningshotade sköldpaddorna Caretta-Caretta som kommer upp på natten i början av sommaren och lägger sina ägg i sanden. Det finns flera delar av stranden som är fredade för att skydda sköldpaddan. Det som hindrar att man inte når fram till stranden brukar vara att man fastnar i hotellens oftast gigantiska poolområden.

Det som som kännetecknar Belek är att hotellen har stora ytor och de allra flesta är 5-stjärniga All inclusive hotell. Allt är tillrättalagt för en fantastisk semester och servicen är mycket hög och man blir förvånad över hur rent och snyggt det är i Belek. Detta är en verklig oas i Antalyaområdet
Runt om i Belek finns golfbanor och andra sportaktiviteter som exempelvis fotbollsbanor och lockar till sig många träningsresor mellan november och April. 

Vem reser hit: För livsnjutaren och den som vill ha det bästa samt golfaren. Även barnfamiljer som vill ha det lite lugnare men ändå vill ha tillgång till de många aktiviteter som hotellen erbjuder. 

När: Belek är ett året runt resmål. 

Vart: Vid kanten av Taurusbergen på Turkiska Medelhavskusten i provinsen Antalya. Mellan Antalya och Side ca 45 km från flygplatsen. 

Transfertid: Ca 40 minuter från Antalyas flygplats. 

Bra fakta  

Pengar 
Du tar ut pengar i bankomaten och den fungerar som hemma. Vi ser helst att du tar ut pengar i en bankomat kopplat till ett bankkontor och i den mån det går att du undviker fristående bankomater. Om kortet skulle fastna så kan man gå in på banken och få hjälp. Om kortet försvinner i de fristående bankomaterna så räkna med att kortet är förlorat. 
Ta inte emot hjälp från någon vid uttag med undantag för bankpersonal. 

Det finns gott om växlingskontor och dessa tar ut en avgift när man växlar pengar dock inte så hög när man växlar mindre summor. Däremot om man tar ut pengar hos dem via sitt kreditkort så kostar det mer. Dessa kontor har öppet till sent på kvällen. 

Posten och bankerna har de bästa växlingskurserna. 
Öppettider för dessa är vanligen mån-fre mellan kl 09:00-17:00 med stängt för lunch mellan 12:00-13:00
Posten heter PTT på turkiska och här kan du också köpa frimärken och posta vykort. 

Pengaöverföringar

Om man behöver få kontanter överförda till Turkiet så rekommenderar vi att ni använder WestenUnion. Alla banker och postkontor är ombud och det fungerar som hemma. Se www.westenunion.com 

Att betala med kort
Det flesta affärer och resturanger tar kort men det är inte lika utbrett i Turkiet att betala mindre summor på kort pga av att butiken/resturangen betalar en avgift för varje kortbetalning. 

Vatten 
Vatten heter ”su” på turkiska och man köper vattnet på flaska. Kranvattnet bör inte drickas pga av att det har en annan bakterieflora än den vi är vana vid. Det går bra att borsta tänder, skölja frukt och koka kaffevatten med kranvattnet. Vill man ha vatten med kolsyra så heter det soda och finns med naturell-och fruktsmaker.

Barn
Det går utmärkt att resa med barn till Turkiet. Turkarna är väldigt barnkära och ger barnen mycket uppmärksamhet. Barnmat på burk är inte lika utbrett som hemma och många väljer att ta med sig mat hemfrån om den minsta behöver burkmat. 
Barnvagnar som går sönder kan skapa lätt panik hos föräldrar för det är inte lätt att bära runt på en trött minsting i värmen. Det finns en firma som hyr ut barnvagnar och barntillbehör som hjälpt många barnfamiljer
www.schoggy.com/en/

Internet

De flesta restauranger och caféer erbjuder fritt Wifi. Man får koden av personalen. Hotellen erbjuder oftas gratis Wifi i åtminstone receptionsområdet. Har man ingen telefon eller laptop med sig så finns det också gott om internetcaféer runt om i staden. Tänk på att internetuppkopplingen i Turkiet kan variera beroende på vart man befinner sig och om området har fiber eller inte. Då och då blir det störningar och nätet kan ligga nere en kortare period.

Elektricitet
Det är 220 volt och samma kontaktuttag som hemma. Till och från förekommer kortare strömavbrott pga överbelastning. Många hotell har därför egna strömgeneratorer, men dessa är inte alltid starka nog för att hålla alla funktioner igång.

Polis
I Turkiet finns både polis och jandarma. Jandarma är militären och polis är polis. Dessa är uppdelade mellan städer och mindre orter och byar. Båda utför ungefär samma arbetsuppgifter när det kommer till polisiär hjälp. I Alanya har man främst poliser och i Side främst jandarma. Det finns därför ingen anledning till oro om man ser mycket jandarma i rörelse.  

Telefon
De flesta har idag med sig sina egna mobiltelefoner och använder dessa på utlandsresan. Om man inte har en mobiltelefon så köper man ett telefonkort på posten. Det blir det billigaste. Man kan alltid ringa från hotellet men tänk på att dessa tar ut en sk hotelltaxa och den är ganska dyr. 
För att ringa hem slår man 0046, därefter riktnummer utan första nollan och sedan abonnentnumret.

Danmark  0045
Norge       0047
Turkiet      0090

Trafik
Trafiken i Turkiet är mer hetsig än hemma i Skandinavien. Det går fortare och man har mindre marginaler. Använd alltid bälten i bilar och bussar precis som hemma. Om du kör själv i trafiken kör försiktigt och det finns avvikelser i trafikreglerna som du bör sätta dig in i. När du korsar gator även om det är vid ett övergångställe och gröngubbe, se dig noga för. 

Djur
Det finns många lösspringande hundar och katter. Man bör inte klappa dem eftersom dom är smutsiga och en del kan vara aggressiva. Många hundar har en öronmärkning som visar att dom är vaccinerade eller kastrerade. Det har blivit vanligt med katt-och hundstationer där man ställer ut mat. Hellre mata djuren där än på hotellet då man helst undviker att ha löspringande framförallt katter på hotellen.

Sten, snäckor och sand

Observera att det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller liknande hem då man inte vet om det är historiska föremål. Många gamla fynd är gjorda i havet och eftersom det går att vandra fritt bland historiska föremål så har man för säkerhetskull satt en nolltolerans för all sten, snäckor och sand. 

Beleks nattliv

I Belek är restaurang och nattlivet mycket begränsat. De flesta som finns, ligger i Belek centrum eller i Kadriye. Det finns små kebabrestauranger och ett ca ett 10-tal större restauranger. Utanför hotellen finns inga restauranger. 
Diskotek och barer saknas i Belek men de flesta hotellen har egna diskotek. 
99 % av alla hotell i Belek är All Inclusive därav finns inte en större efterfrågan på bättre utbud. 
Vill man ha nattliv med barer och nattklubbar så är Antalya att rekommendera.

Antalyas nattliv
I Antalya finns det ett mycket bra nattliv så som i de flesta storstäder. Det finns allt från trevliga resturanger till riktigt exklusiva restauranger samt små barer till stora mycket trendiga nattklubbar. Ingen går lottlös i Antalya. Det finns något för alla. De flesta ligger i hamnen Kaleici och i området Lara men även i centrum. 

I Turkiet finns det både lokal och importerad alkohol på barerna och nattklubbarna. Den importerade är dyrare och drinkar blandas på den lokala alkoholen. Med lokal alkohol menas producerad i landet och att försäljningen är kontrollerad av staten. På barerna håller oftast drinkarna ett lägre pris än på nattklubbarna som håller något högre pris. Glöm inte att alltid hålla uppsikt över din drink och aldrig lämna den obevakad.  

Tänk på att det kan vara relativt dyrt att gå ut i Antalya och vissa klubbar är mer exklusiva än andra och har klädkrav samt håller högre priser. 

Kontakta din reseledare för att få reda på vilka samarbetspartner  vi har rörande barer och nattklubbar. 

Stranden i Belek

Stranden i Belek är ca 16 km lång och följer i princip hela Belekområdet. Stranden är bland den bredaste i Antalya området och kantas av pinjeträd då hela Belek är ett stort grönt naturområde. 

Stranden är grovkornig blandat med fin sand. På vissa håll är stranden långgrund men för det mesta blir går vattnet  ganska fort upp till midjan och tidvis kan det bli höga vågor. De flesta hotellen har en egen del på stranden för bara sina hotellgäster. Många hotell har också byggt små pirer ut i vattnet så hotellgästena kan känna den svalkande vinden när dom solar.  
Det det finns också en offentlig del av stranden som heter Belek Beach Park och den är öppen för allmänheten
Det finns med  jämna mellanrum gott om vattensporter som tex vattenskoter, bananbåt, badring som släpas efter motorbåt och parasailing. 

Stranden i Belek har rätt att hissa BLUE FLAG som innebär att man följer internationella krav på kustmiljön, vattenkvalitet, säkerhet och att alla ska kunna ha tillgång till stranden. Blåflaggan representerar ett djupt engagemang för både människor och miljö.’

Förutom härliga bad och lata dar på stranden är Belek stranden också mycket känd runt om i Turkiet och även utanför Turkiet för sina stora havssköldpaddor.
Dessa lägger sina ägg framför allt på stranden i Belek. Vad som är så unikt med dessa djur är att där dom själv föddes fortsätter de att lägga sina egna ägg. Djurföreningar runt om i Turkiet har stor koll på dessa djur och när det är dags för äggen att kläckas kommer många intresserade volontärer och ser till att sköldpaddsungarna går och rätt håll och hamnar i vattnet. Ibland navigerar dom fel, och av misstag tror de att ett närliggande hotell är månens sken. Dessa sköldpaddor är fridlysta och under äggläggningsperioder kan vissa delar av stranden vara fredade pga att man måste skydda dessa utrotningshotade djur.

Det finns stor möjlighet att se sköldpaddor i vattnet i Belek. 

Golf i Belek 

Belek blir mer och mer populärt och har senaste åren blivit en av de hetaste golfdestinationerna i Europa. Belek ligger strax öster om Antalya ca 35 km från flygplatsen. Från början var Belek bara en liten sömnig by med vacker natur men när golfen började ta fart i mitten av 1990-talet växte denna lilla by fort till ett paradis för golfare.
I Belek finns 11 stycken banor och området erbjuder högklassiga golfbanor designade av några av världens bästa golfbanedesigners. Man är en del av European Tour med Turkish Airlines Open men också många andra internationella tävlingar läggs här. De flesta av världens golfproffs har spelat nån gång i Belek antigen via tävlingar eller på semester. 

Så gott som alla golfbanor i Belek kan beskrivas som parkbanor som är omgivna av pinjeträd och medelhavet. Banorna är mycket välskötta och gröna trots solens värme. 

Det finns ett 50-tal hotell i Belek och de är kopplade till de olika banorna. Visst är det extra lyxigt att boka ett av hotellen som ligger i anslutning till banan. T ex de två Kaya hotellen som tillhör Kaya Palazzo golfklubb har bara 200 m till klubbhuset från hotellreceptionen. 

Innan du åker har du redan dina starttider i handen och kan därför planera vad du önskar göra övriga dagar. Det är absolut inga problem att resa med en medresenär som inte spelar golf då hotellen har andra aktiviteter. Hotellen vet vikten av kombinationen med golfspel och vanlig semester. Alla hotell håller hög standard och har All inclusive med högklassig mat och dryck.

Då hotellen håller öppet året runt så har dom olika All Inclusive koncept för sommar-och vintersäsongen. Vilket är naturligt då man inte kan utöva samma aktiviteter pga av väderförhållanden året runt. 

Golfarens paradis ligger i Belek och du bokar din golfresa med vårt systerbolag www.golfeen.se


 

Dolmus (minibuss)
I Belek finns det lokal bussar och dolmus. Dessa trafikerar mellan hotellen och Kadriye och Belek centrum. Lokalbussarna har fasta hållplatser medan dolmusen vinkar du till dig. Vad som passer ditt hotell beror på vart ditt hotell är beläget.  
När man åker dolmus så vinkar man in  bussen när man ser den, säger vart man ska och betalar till chauffören. När du vill kliva av ropar du ”dur” som betyder stopp. Dessa bussar är små och blir lätt fulla och därav namnet dolmus som översätts med fullproppad. 

Prisexempel mellan 3-6 turkiska lira 

I Belek centrum finns också en busstation så du kan ta buss till Antalya eller Manavgat. Dessa går vissa tider per dag. Vill man åka oftare kan man ta buss eller taxi upp till stora vägen och ställa sig på resp sida och vänta på bussen som trafikerar mellan Antalya och Manavgat var 20 minut. Bara vinka på bussen när man ser skylten Antalya eller Manavgat i rutan och hoppa på och betala till bussvärden (inte chauffören) 

Prisexempel
Buss mellan Belek  och Antalya ca 15 turkiska lira
Buss mellan Belek och Manavgat ca 15 turkiska lira

Buss
Långfärdsbussar är det vanligaste färdmedlet i Turkiet. Det finns många stora bolag att välja på och bussarna är oftast väldigt moderna med tv och internet samt en bussvärd som man kan köpa dryck ifrån. Om du ska åka med dessa bussar måste du vara observant på om du bokar en expressbuss eller en som stoppar lite mer. Ta gärna nattbussen om du ska resa långt samt att det är tillåtet att köpa två platser så man kan sitta skönare. Dessa bussar kräver förbokad biljett och har fasta sätesnummer. Dessa bussar går från Beleks stora busstationen som heter Otogar och där kan du också köpa biljetter. 

Prisexempel
Buss mellan Belek och Istanbul ca 120 turkiska lira

Taxi
Taxibilarna är gula och lätta att upptäcka. Alla hotellreceptioner kan ringa efter taxi om du säger till. Taxibilarna kör efter taxameter och har två olika taxor. En dagstaxa och en kvällstaxa. Kvällstaxan går på efter kl 22:00 och då blir det nästan dubbelt så dyrt. Viktigt att tänka på är att chauffören under dagtid har rätt taxa påslagen. Dagtaxameter heter gündüs och kvällstaxameter heter gece och på taxametern lyser lampan framför den påslagna taxan. Man förväntas ge dricks genom att avrunda uppåt. Om man ska åka längre turer eller ha taxin väntande kan man göra upp om priset innan och då kanske prata med flera olika chaufförer för att få bra pris. Tänk också på att det kan vara bra vid ett sånt tillfälle att ha en chaufför som förstår lite engelska. Om du önskar kvitto måste du säga till innan resan påbörjas. 

Prisexempel
Inom Belek kostar en taxi ca 35-45 turkiska lira.
Belek – Antalya  ca  200 turkiska lira 
Belek – Manavgat   ca 250 turkiska lira´

Biluthyrning
Om du ska hyra bil så måste man vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i minst ett år. (minimiålder kan variera beroende på vilken biltyp man väljer) Extra försäkring kan tillkomma för förare under 25 år. Kontakta Nordcotours för att bli hänvisad till rätt bolag som har seriösa försäkringar. Och innan du sätter dig i bilen se till att uppdatera dig på rådande trafikregler i Turkiet. 
Mopeduthyrning och cykeluthyrning
Med tanke på den höga olycksrisken på dessa fordon är det inget som vi rekommenderar. Om du gör det i alla fall vänligen kontrollera dina försäkringar och var försiktig i trafiken och använd hjälm

.  
Flyg 
Det finns två flygplatser. Den största finns i Antalya och ligger 35 km från Belek. Den andra heter Gazipasa och ligger 130 km från Belek. 
Turkiska flygbolag trafikerar dessa flygplatser dagligen med resor till Istanbul och Ankara med vidare anknytningar. Turkish Airlines, Pegasus och Sunexpress flyger alla från dessa flygplatser. Boka biljetter på en resebyrå eller på flygbolagets hemsida. 

Pris exempel är ca 500 turkiska lira tur och retur.
Avståndstabell 

Belek – Antalya 40 km 
Belek -  Side 40 km 
Belek – Alanya 100 km 
Belek – Istanbul  820 km 
Belek – Ankara 570 km 
Belek – Skandinavien ca 3000 km 


Oförutsedda händelser

Man kan ha oturen att bli sjuk eller råka ut för annan skada under sin semester. Nedan följer information att tänka på vid sjukdom /skada och andra svåra situationer. Vi på Nordcotours ser gärna att du kontaktar oss så vi kan få chansen och hjälpa dig på bästa sätt. 

Apotek
Apotek heter ”eczane” på turkiska och det finns många runt om i staden. Det finns alltid något apotek som har nattöppet och på söndagar så turas man om att ha jouröppet. Vilket som är jouröppet finns skyltat på dörren hos de som håller stängt. 
Apotekarna är vana med turister och kan oftast hyfsad engelska. Om du skulle behöva mer av din egen medicin prova alltid på apoteket först och se om den finns att köpa över disk. Det är många mediciner som inte är receptbelagda i Turkiet. Dock säljer man inte längre antibiotika, penicillin och starka opiater utan recept. 
Vid minsta osäkerhet ang sjukdom och mediciner rekommenderar vi dig att alltid uppsöka läkare. 

Läkare
Läkare kan komma ut till ditt hotell men tänk pa att en läkare inte kan göra så mycket för dig på ett hotell och man blir ofta tagen till ett sjukhus för undersökningar och provtagningar. För att undvika onödig tidspill ta alltid en taxi själv direkt till sjukhuset. 
Det finns statliga och privata sjukhus i Turkiet och alla accepeterar skandinaviska reseförsäkringar och sjukvården är bra. 
Vid akut sjukdom be hotellet kontakta en ambulans.


Försäkring
För att få sjukvård i Turkiet måste du antingen betala kontant eller använda dig av en reseförsäkring. Försäkringskassans blå EU-kort gäller ej i Turkiet.

När du hamnat på ett sjukhus så uppger du ditt försäkringsbolag och visar tillhörande dokument. Sjukhuset kontaktar berörd alarmcentral och uppger din sjukdom/skada. Alarmcentralen kontrollerar vad din försäkring innefattar. Sjukhusen håller en dialog med alarmcentralen och de diskuterar åtgärder och kostnader. Du bör själv ha kontakt med alarmcentralen om du har frågor ang sjukhusvistelse, missad hemresa och om anhöriga har rätt att stanna med dig osv. Sjukhuset vet inget om detta utan endast behandlar och ger klartecken när man blir utskriven och kan få flyga igen. Observera att personal från Nordcotours är begränsad i att få information från alarmcentralen då det är konfidentiell information mellan försäkringstagaren och försäkringsbolaget. Dock kan vi alltid hjälpa dig med att berätta hur du ska gå till väga och vilken information du ska söka. 
När det gäller betalningen så måste alarmcentralen ge godkännande direkt till sjukhuset. Ibland dröjer det och man måste då vänta tills godkännandet har kommit. Vid en mindre summa kan man betala kontant själv och be om kvitto men då måste man vara säker på att försäkringsbolaget täcker kostnaden. Man kan aldrig få intyg och dokument i efterhand när man kommit hem. När man efter en sjukdom ska flyga måste man kunna uppvisa ett sk fit for flight intyg vid incheckningen.
Vad din reseförsäkring täcker är individuellt och upp till just ditt försäkringsbolag.

Larmcentraler 

SOS International a/s Nitivej 6 2000 Fredriksberg Danmark
 
Tel: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56 
E-post: sos@sos.dk 
Hemsida:  www.sos.dk

Euro-Alarm Assistance Prague Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8 
Euro-Alarm Tel: +46 7 70 45 69 19 (gäller för akuta ärenden om du är utomlands)
Telefon: +420 221 860 619 
Fax: +420 221 860 600 
E-post: help@euro-alarm.cz 
Hemsida: www.euro-alarm.cz

Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tel: +46 8 587 717 17
Fax: +46 8 505 939 13 
E-post: contact@falcktravelcare.com
Hemsida: www.falck.com/travelcare

Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø 

Tel: +45 33 15 60 60 
Fax: +45 33 15 60 61 
E-post: alarm@gouda.dk
Hemsida: www.gouda.dk

Euro-Center I Istanbul 
För frågor rörande ERV försäkring (ej Akuta fall)
Öppettider: Måndag – Fredag  9:00 - 17:00 
Tel: +90 212 315 4000
E-post: istanbul@euro-center.com

ERV Försäkringsbolag Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg 
Tel: +46 7 70 45 69 00, kontorstid 
Fax: +46 0046 8 20 14 84 
E-post: info@erv.se
Hemsida: www.erv.se (här kan skadeanmälan göras direkt, dygnet runt)


Tjuvar
Det är inte speciellt hög kriminalitet i Turkiet, men håll för säkerhets skull uppsikt över dina ägodelar. Hyr alltid ett kassafack på hotellrummet och förvara dina värdesaker där. 
Vid förlust av mindre saker som tex mobiltelefon och plånbok med mindre summa pengar kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs för en ev ersättning. Gör detta först innan du beger dig till polisstationen för en anmälan. 
Anmälan på polisstationer för mindre händelser kan ta väldigt lång tid och det är viktigt för dig att veta vad just ditt försäkringsbolag kräver för ev ersättning. 

Låt ingen utomstående hjälpa dig vid bankomatuttag, utan lita bara på bankpersonalen om du behöver hjälp .Om du känner minsta tveksamhet ang ditt kreditkort kontakta din bank och diskutera ev spärrning av kortet. Det är också banken som kan berätta vad för typ av polisrapport du behöver om ditt kort blivit av med pengar. 

Om du blivit av med ditt pass måste du göra en polisanmälan och ett provisoriskt pass hos konsulatet i Alanya eller Antalya. Man kan inte lämna Turkiet utan pass. 

Vid större händelser som dödsfall, sjukdom, större brott, antingen om man blivit utsatt eller anses begått ett brott så kontakta alltid Nordcotours personal och ev ambassad eller konsulat. 


Kontaktuppgifter

Svenska Ambassaden i Ankara 
Besöksadress: Katip Celebi Sokak 7
Kavaklidere, Ankara
Tel +90 312 455 41 00
Fax +90 312 455 41 20
E-post ambassaden.ankara@gov.se

Svenska konsulatet i Alanya 
Saray Mah. Pelitlik Cad. No 16-18
07400 Alanya 
Expeditionstid:
kl 10.00-15.00.
Telefonnummer +90-242-522 36 34 
Faxnummer +90-242-522 36 34 
E-postadress alanyakonsulat@hotmail.com 

 
Svenska konsulatet i  Antalya
Genclik Mah. Fevzi Cakmak Cad. 4
Mahmut Cil Apt. No: 79/3
Antalya 
Mottagningstid:
kl. 10.00-15.00
Telefonnummer +90-242-242 32 80 
Faxnummer +90-242-242 78 67 
E-postadress consulatesweden@gmail.com 
Sevärdheter i Belek

Belek har bara två sevärdheter i närheten. Men som tur är så ligger Belek så perfekt mellan Side och Antalya så det är bara att välja riktning på bilen och ta sig an sevärdheterna i respektive stad. Läs mer om Sides och Antalyas sevärdheter under resp stad. 

Aspendos
Ca 15 km från Belek ligger den gamla romerska staden Aspendos. Det finns mycket välbevarade fornlämningar kvar från rommartiden. Den kanske mest välbevarade antikteater som finns i hela Turkiet ligger här. Denna teater används fortfarande till föreställningar som balett, teater och konserter. Förr spelade den stora berömda showen Fire o Anatolia här men arkeologerna sa till slut nej och man byggde en ny arena i närheten av Aspendosteatern. Så var observant om du ska gå på en föreställning vilken area den visas i. Resterna av den antika staden ligger på höjden så har man gåsvårigheter så får man nöja sig med att beundra teatern.

Perge
Ytterligare en stad från rommartiden. Här finns mycket att se och man får en god uppfattning om hur en romersk stad var byggd och hur man bodde. Här finns vattenkanaler, offentliga bad och husrester kvar att se. Perge och Side var dom mest betydande städerna i området under rommartiden. Så för den intresserade är detta ett måste. Ca 2 mil från Belek. 


Sevärdheter i Antalya
 
Kaleici 
Så heter den gamla delen av staden. Här kan man strosa runt i gränderna bland små charmerande turkiska hus och handla souvenirer och handarbeten. Här finns även gott om caféer och resturanger i fantastisk miljö. I den har stadsdelen ligger också den gamla småbåtshamnen. De flesta som kommer till Antaya gör ett besök i ”gamla stan”. 

Hamnen
Den heter Eski Liman på turkiska och betyder gamla hamnen. Den har en lång och intressant historia ända sedan den romerska tiden. I hamnen ligger en mängd restauranger, caféer och turistbutiker. Längs hamnens kant ligger vackra båtar uppradade. Många av båtarna är turistbåtar vilket du förmodligen inte missar då du går förbi dem. Båtägarna frågar gärna förbipasserande om de är intresserade av en kvällstur eller kanske en heldagstur dagen därpå. 

Yivli Minare 
Detta är en minaret från 1200-talet som har blivit som en symbol för staden. Moskén i sig är också en vacker byggnad att beskåda och tornet som är 38 meter högt kan ses på långt avstånd. Denna byggnad finns belägen vid sidan av det stora torget, Cumhürriyet Meydani, den kallas också för Fluted Minaret.

Klocktornet
Ett annat känt landmärke i Antalya är klocktornet är byggdes år 1244 och markerar den övre gränsen för ”gamla stan”. Tornet användes som en del av försvarssystemet i staden och har varit viktigt under historiens gång. Även om klocktornet idag inte är speciellt vackert bör man inte missa det då man vandrar runt i gamla staden. 

Antalyas arkeologiska museum
Kanske ett av de bästa muséerna i Turkiet. Museet innehåller många olika fynd från olika platser runt omkring Antalya liksom från många olika tidsepoker, totalt finns omkring 5000 föremål uppdelat i 14 olika utställningshallar, var och en med artefakter från en viss epok. Här finns allt; fossiler, juveler ifrån bronsåldern, verktyg, mosaik och mycket, mycket mer. Inte bara den som är intresserad av arkeologiska fynd gillar detta museum utan intresset väcks hos alla när man går runt och ser allt som finns att beskåda..  

Hadrianus port 
Porten byggdes till minne av kejsar Hadrianus som besökte staden år 130 e. Kr. Porten består av tre valvportar. Det var runt 1950-talet man började ta fram porten som knappt kunde skymtas i den inneslutna muren. Idag står den vackert framtagen och kan enkelt beskådas och restaurering av porten har skett flera gånger. 

Sevärdheter i naturen
 
Det finns främst 2 stycken vattenfall i Antalya-området som är värt att beskåda. Kursunluvattenfallet ligger i en nationalpark. Det är känt för dess vackra natur runt omkring. Här finner man flera piknickplatser och vandringsstigar i parken. De djur som trivs i detta område är sköldpaddor och fåglar. Det finns en fågelart i detta område som äter tonvis med gräshoppor. Vattenfallet är 18 meter högt. Det andra är Düden Vattenfall och är mycket speciellt då det rinner ut från Antalyas klippor rakt ner i medelhavet. En fantastiskt syn och måste ses. Oftast när man flyger på Antalya flygplats flyger man in över havet och man kan då se detta vattenfall. Annars är lättaste sättet att beskåda detta underverk att man tar en en båt från gamla hamnen som har turer ut mot vattenfallet. 

Barnens sevärdheter 

Antalya Aquarium har över 20 000 fiskar och stora akvarium med imponerande dekorationer som ubåtar, sjunkna skepp och ett flygplan i naturlig storlek. 
Akvariumet har 200 hajar som simmar runt dig i en 131 meter lång undervattenstunnel. I olika rum med olika teman visas också fiskar från hela världen. Självkart finns det ”Hitta Nemo” fiskar att beskåda. Detta är en favorit för hela familjen. 
Mini City ligger precis bredvid akvariet och består av attraktiva anlagda trädgårdar som uppvisar små modeller av några av Turkiets mest berömda historiska byggnader och geologiska fenomen som Pamukkale och Kappadokien. Det är ett trevligt ställe att spendera ett par timmar och se det välgjorda modellerna i miniatyrform. 
Shopping i Belek

Det finns en del som säger att jag ska inte handla något på min semester men som i alla fall kommer hem med väskan full. Det är helt enkelt svårt att låta bli för att det finns så mycket att välja på och så prisvärt. 
Man prutar i butikerna som inte har prislappar och på marknader. En bra regel är att du bestämmer dig för vad du tycker att det är värt att betala och börjar sen prutningen lite lägre för att förhoppningsvis hamna där du vill. Men självklart måste det vara rimligt. Man får ingen tröja för 5 kronor. Hittar du en butik som du tycker har flera bra saker så försök att handla så mycket som möjligt i en och samma affär. Då har du ett bättre prutläge. Bli inte förvånad om du erbjuds en kopp te medan ni diskuterar priset. Många affärer säljer samma saker så du kan alltid gå vidare om du inte lyckas få till ett bra pris i prutningen.
Det blir vanligare med butiker med fasta priser och det har sista åren dykt köpcentrum och vanliga butikskedjor som följer vanlig prissättning med samma priser i alla butiker. Håller man sig till varor producerade i Turkiet så är det bra priser medan importerade varor ligger på samma priser som hemma. 
I turistorterna kan man betala med både euro och dollar men växel får man tillbaka i turkiska lira. Detta pga att butiken helt enkelt inte har annan valuta att ge tillbaka. Självklart använder de en lägre kurs kurs än bankens växlingskurs. 
I Belek  finns en marknad på lördagar och den ligger mitt i Belek centrum. Där kan man köpa allt möjligt, t.ex. kläder,skor, väskor och andra textilier. Regionens största marknad finns i Manavgat och hit är det många från Belek som åker (ca 3,5 mil ). Den är både på måndagar och torsdagar och är året om. Marknader håller öppet mellan kl 09-16.
I Belek centrum finns butiker med kläder,skor, souvenirer, väskor, kryddor, apotek och vanliga mataffärer. De håller öppet under sommaren till sen kväll medans på vintern stänger de runt 18-tiden. 
Det finns också en mindre galleria som heter ForsaMall med vanliga butiker och även golfkläder. I Kadriye finns ett mindre centrum som har ett fåtal butiker. Den bästa och störta shoppingen finns naturligtvis i Antalya som ligger 4 mil bort. 

Vad handlar man ? 
Kläder
En stor del av shoppingen på turistorterna är alla kopior som kan köpas. Det är framför allt på märkeskläder. De finns i olika kvalitéer så titta noga innan köp. 
Många köper även äkta märken och vanliga kläder utan märken då priserna oavsett är bra. 

Skor
Det finns mängder av skor att välja emellan. Även här är det kopior på märkesskor men också många vanliga skor. 

Skinn och läder
Många handlar skinnvaror med sig hem. Här finns jackor i skinn i alla färger, storlekar och modeller. Har dom inte modellen du vill ha så syr dom upp den. Oftast använder dom så tunt och fint skinn att en jacka väger knappt 500 gram. Väldigt prisvärt. 
Väskor finns i alla varianter och är kopior. Här gäller det att man kan sina väskor. Det finns väskor för 250 kronor till 2500 kronor och dyrare. Detta har helt med materialet att göra och hur välgjord den är. 
Plånböcker och bälten är alltid värt att köpa till antingen sig själv eller som den perfekta gåvan. 

Mattor
En äkta turkisk matta är det många som önskar sig men drar sig för att köpa pga att man inte vet hur man ska få den med sig hem i reseväskan. När man köper mattor i Turkiet får man den hemskickad med kargo. Seriösa butiker vet exakt hur det går till för att det ska vara tryggt både för dom och köparen. Med den vetskapen är det bara att ge sig in i mattornas värld.
Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner. De orientaliska turkiska mattorna är handgjorda enligt gammal turkisk tradition och tar allt från månader upp till år att tillverka. Priset är billigare än i Skandinavien.
 
Guld och ädelstenar
Guld har en lång tradition i Turkiet. Det finns guldbutiker i oändlighet. När man ska köpa guld är det första man ska tänka på är att vända sig till en seriös butik där man vet att äkthetsbeviset och kvalitén är riktig. Guldet finns i 14, 18 och 24 karat men vanligast är 14 och 18 karat. Det är viktigt att du frågar vilken karat det är. Guldet finns i olika färger och den gula färgen är vanligare än den röda. Detta säger inget om vilken karat det är, utan bara om man blandat ut guldet med mässing eller koppar. Ädelstenar finns också i alla varianter. Guld och ädelstenar är billigare pga av att arbetskraften och skatten är billigare samt att man väger guldet vid prissättning. Så även om det tog 1 timme eller 1 månad att producera smycket är det vikten som avgör priset. Glöm inte att pruta för att få ett bra pris. Det flesta guldbutiker säljer även äkta klockor av olika märken. Silver hittas i egna silverbutiker och är billigt i Turkiet. 

Glasögon 
Det är billigare att köpa glasögon i Turkiet särskilt om man vill ha bra kvalitet på glaset. Ett par progressiva med bra glas kostar ungefär hälften än vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar. 

Keramik
Det små ljusstakarna för värmeljus i keramik är oerhört populära och finns i olika storlekar. Handgjorda lampor i regnbågens alla färger och storlekar är mycket uppskattat. Tänk på att säga till butiken att paketera dem väl. Det finns också te och kaffemuggar med många olika motiv.

Krimskrams
Det finns gott om sk ”krimkrams” och står högt upp på shoppinglistan. Det finns mängder av armband, halsband och örhängen i alla varianter. Som regel är priserna väldigt låga och det gör det roligare då man kan handla många olika sorter. Barnen fyller mer än gärna väskan med presenter till vännerna med dessa varor. 

Souvenirer
Högst på souvenierlistan är nog ett riktigt fint handgjort backgammon spel eller ett träsnidat schackspel. Även vattenpipor och då gärna ganska stora sådana i olika färger har senare år blivit en stor favorit. Angående vattenpiporna be butiken visa hur ni ska ta isär den för att inte vara så otymplig vid hemresan. 
Turkisk mat och dryck

Turkiskt mat har ett fantastiskt kök med influenser både från mellanöstern och medelhavsländerna. Backar man tiden med ca 2500 år tillbaka och går framåt så har de flesta civilisationerna passerat igenom nuvarande Turkiet och därför har de flesta maträtterna inspirerats av många olika kulturer och stannat kvar för att bli turkiska rätter. Men inspirationen har gått åt andra hållet också. Exempelvis tog den svenske kungen Karl den XII med sig kåldolmar och köfte (köttbullar) och traditionen att dricka kaffe med sig hem till Skandinavien.
Man gillar att ha exotiska namn på rätterna och de lever kvar sen gammalt exempelvis ”Den älskades läppar” , ”kvinnonavel” , ”då prästen svimmade” och ”kvinnolår” är bara några av alla de exotiska namnen som finns på maträtterna

Frukost 
Basingredienserna i en turkisk frukost är vitt bröd, smör, honung, en vit ost liknande fetaost, oliver, tomat, gurka och naturligtvis te.

Brunch
Det har blivit väldigt populärt att på senare tid inta en större turkiskt frukost mer liknande en brunch antingen ute på landsbyggden eller på utvalda frukostställen. Det läggs till mycket mer mat på bordet i form av meze. Det kan vara fler röror, stekt ägg, gözleme som är en turkisk pannkaka med ex ostfyllning, mer grönsker, något sött och färskpressad juice. Lokalbefolkningen gör gärna detta på söndagar då man är ledig och vill umgås med familjen medan man som turist kan göra detta vilken dag som helst i veckan. Detta kan verkligen rekommenderas. 

Lunch
Lunchen intar turkarna på små lokala resturanger med ett fåtal maträtter att välja emellan. Dessa rätter varierar sig från dag till dag och det blir som att äta hemlagad mat istället för restaurangmat. Många intar också snabbmat till lunch och ibland middag men då är det inte korv med bröd eller hamburgerkedjor som hägrar. Turkisk snabbmat är gatukök med döner kebab och lahmacun (turkisk pizza) eller så tar man te med börek (fyllda friterade eller ugnsbakade filodegsknyten), simit (bröd som påminner om en bagel) eller pogaça (Piroger) 

Middag 
Till middag är turkarna förtjusta i grytor, kötträtter eller fisk. Det serveras alltid med mycket grönsaker i form av sallad eller var och en för sig. Man sitter gärna länge och på sommaren är det vanligt att man äter senare än vad vi skandinaver är vana med. När man säger att man ska äta kebab i Turkiet så innefattar det många rätter då Kebab helt enkelt betyder kötträtter.
 

Efterrätt
Till efterrätt äter man gärna en tallrik färsk frukt, ofta med karpuz (vattenmelon) och kavun (honungsmelon) eller om man vill ha det sött står baklava högst på listan och är den mest kända (filodegsbakelser fyllda med nötter)Att tänka på:
När man ska äta fisk bör man be om priset innan. Tänk på att priset på menyn oftast står i vikt och per 100 gram. Fisk och skaldjur vägs alltid hela och med skal och kan vara ganska dyrt. 
Det kommer nästan alltid bröd och lite röror innan maten och en del restauranger tar betalt för detta och en del inte. Det framgår sällan på menyn.
Man lämnar ca 10 % dricks.


Vad kan man dricka?


Ayran är en populär dryck som är gjord av yoghurt blandat med vatten och lite salt. Passar bra i sommarhettan och tillsammans med kött eller för att lugna ner en orolig mage.

Efes är en ljus turkisk ölsort och den passar till maten eller bara som den är.

Vin görs på lokala druvor och finns i billigare till dyrare sorter dock dröjer det innan Turkiet kan kalla sig vinland. 
Raki är en alkoholhaltig dryck med smak av anis (lakrits). Denna dricker man som den är eller blandar ut med vatten så den blir lite vitgrumlig. Tänk på att det är 40 % alkohol och man bör dricka med försiktighet. 
Turkiskt kaffe dricks ur små koppar och är väldigt stark och tjockt, med mycket sump. Många finner för nöjets skull att spå framtiden i kaffesumpen. Det är såklart på skoj men det finns dom som anser sig vara seriöst kunniga i spådomskonst. 

Te är något utav en nationaldryck. Det dricks starkt, sött och varmt i små tulpanformade glas. Turkiet är en stor te-odlarnation och det mesta utav produktionen går åt till den inhemska konsumtionen.

Äppeltet är också vanligt att man blir bjuden på särskilt när man handlar och ska sitta ner och förhandla om priserna. 

Färskpressad juice får man tag i beroende på vilken säsong det är. Populärast är apelsin och granatäppeljuice.


Vad kan man äta? 

Meze är smårätter som serveras som inledning till en måltid. Det finns många variationer av meze beroende på vad restaurangen själv anser är godast. 

Lavas är det berömda uppblåsta brödet som kommer innan maten. 

Tjadjik är en yoghurtblandning med vitlök, salt och med antingen mynta eller hackad dill. 

Ezme är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.

Yaprak dolmas är små vinbladsdolmar som är fyllda med ris eller kött.

Guveç betyder gryta och kan fås med lamm, nöt eller kycklingkött i olika variationer och med olika grönsaker.

Köfte är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till platta köttbullar. Den kan vara med nöt eller lammfärs. 

Adana kebab är köttfärs som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Imam bayildi är en lök- och tomatfylld aubergine. 

Sis Kebap betyder grillspett och kan fås med lamm, nöt eller kycklingkött.

Iskender kebab är strimlat kött på tallrik med bröd på toppen dränkt i tomat- och yoghurtsås. Har fått namnet efter Alexander den store. 

Patlican kebab är en aubergine kebab.

Gözleme är som ett nybakt tunt bröd som fylls med olika ingredienser även kallad turkisk pannkaka. 

Börek är en pirog fylld med ost och grönsaker eller kött. 

Lahmacun är en turkisk variant på pizza.

Baklava är den mest kända efterätten. Det är tunna lager av frasig deg, fylld med valnöt, pistage eller mandlar dränkta i sockerlag.

Helva är en efterätt som består av krossade sesamfrön blandat med sirap. 

Kadin göbegi är en slags nötkaka och betyder  "kvinnonavel".Afiyet olsun – Smaklig måltid!
Hotell Golfklubbar
Kontakta oss
Meddelande

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Så att du inte behöver komma ihåg

Skickar

{{message}}

Förfrågan

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Skickar