Costa del Sol

Costa del Sol som även kallas Spanska solkusten lockar turister från alla världens hörn. Här finns 20 mil kust och ligger i den södra delen av Spanien. Provinshuvudstaden är Malaga och de de största turistorterna ligger väster om Malaga där kusten i huvudsak består av långa stränder. Kustremsan öster om Malaga som inte alls har samma massturism har istället klippor och småvikar att svalka sig i. 
När det kommer till golf så finns det mycket att välja mellan. Majoriteten av de ca 130 golfbanorna i Andalusien finns i Costa del Sol. Det leder till ett stort utbud och därmed konkurrenskraftiga greenfees.
Geografiskt så ligger Costa del Sol i den del av Andalusiens kustremsa som sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster. 

Costa del Sol erbjuder mer än sol och bad i form av kultur, historia och intressanta sevärdheter. Kända namn på orter är bland annat Marbella och Torremolinos och Fuengirola har blivit ett centrum för den skandinaviska befolkningen i Costa del Sol. Eftersom kusten är lång och det finns ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter så är hyrbil att rekommedera och göra sin egen sightseeinglista för dagen med besök i vackra bergsbyar och katedraler. Eller varför inte besöka städer som Gibraltar, Granada, Sevilla.
Pengar 
I Spanien har man Euro som valuta och kreditkort accepteras på de många ställen men är inte en självklarhet. Fråga alltid i affärer, restauranger och i taxi i förväg om dom accepterar kortbetalning. 
Du tar ut pengar i bankomaten och den fungerar som hemma. När man är på resande fot är det alltid bäst att ta ut pengar i bankomat kopplat till ett bankkontor ifall ex kortet skulle fastna så kan man gå in på banken och få hjälp. Om kortet försvinner i de fristående bankomaterna så räkna med att kortet är förlorat. 
Ta inte emot hjälp från någon vid uttag med undantag för bankpersonal. 

Pengaöverföringar
Om man behöver få kontanter överförda till Spanien så rekommenderar vi att ni använder WestenUnion. Alla banker och postkontor är ombud och det fungerar som hemma. Se www.westenunion.com

Bank 
Bank heter på spanska baco/caja och håller öppet 9.00-14.00 under veckan, lördagar 9.00-13.00. Växelkontor heter Casa de cambio men här får man en mycket sämre kurs. 

Post

Vanliga postkontor som i Skandinavien och håller öppet 9.00-14.00 under veckan, lördagar 9.00-13.00.

Vatten 

Köp på flaska. 

Prisnivå

Priserna i Spanien ligger lite lägre än i Sverige. Det går att få en bra måltid till ett högst rimligt pris, men du hittar givetvis alla prisklasser. 

Internet

Det är dyrt att surfa, det finns Internetkaféer nästan överallt och många hotell har datorer. Kontrollera gärna innan du reser med din mobiloperatör vad surfpriserna ligger på. Det är vanligt idag att kunna köpa till utlandssurf innan man åker.  

Elektricitet

Det är 220 volt och samma kontaktuttag som hemma. 

Pass och Visum
För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Spanien. Du kan även alltid resa på nationellt id-kort men pass är att rekommendera.  För vidare information hänvisar vi till Spaniens ambassad: https://www.embassypages.com/spanien-ambassad-stockholm-sverige

ID-kort

Enligt lag alla som är över 14 år skyldiga att ha med sig. För utlänningar finns inget undantag. Ett tips för den som saknar id-kort med nationalitetsbeteckning är att ha en fotostatkopia på passet i plånboken. Passet lämnar man på hotellet. Ett tips som man för övrigt alltid bör följa när man är utomlands.

Vaccination
Rådgör med läkare eller vaccinations-central i god tid innan avresa 

Dricks 
Valfritt men vanligt att man lämnar ca 5-10% beroende på ställe.

Körkort: 
Om du skall hyra bil räcker det med svenskt körkort.

Tid

Ingen skillnad i Spanien runt Medelhavet från svensk tid. Kanarieöarna -1 timme dvs du måste ställa tillbaka klockan. Kom ihåg att flygtider alltid anges i lokal tid. 

Nödsamtal

Samma som i Skandinavien med 112. 

Landsnummer-telefon

Sverige          0046
Danmark  0045
Norge        0047
Spanien      0034

Seder och bruk 
När du besöker museer eller kyrkor ska du ha täckta armar och ben för att visa respekt.

Siesta 
Detta är vanligast mellan 13:30-14:00 och 16:30-17:00 och förkommer fortfarande i Spanien men alla tillämpar det inte. Diskussioner pågår om den traditionella siestan ska tas bort helt. Större shoppingcenter har oavbrutna öppettider.
Rökning
Liksom i Sverige är det förbjudet att röka inomhus på alla offentliga platser. Man får gärna röka på restauranger och liknande om det finns särskilda inrättade rökrum eller om restaurangen anger att rökning är tillåten.

Språk

Spanska., De flesta yngre spanjorer pratar bra engelska, åtminstone om man jämför med andra länder i Sydeuropa, särskilt i turistområderna. Skulle din Spanienresa föra dig till mindre byar en bit in i landet kan det dock bli svårare.

Trafik
Trafiken i är mer hetsig än hemma i skandinavien. Det går fortare och man har mindre marginaler. Använd alltid bälten i bilar och bussar precis som hemma. Om du kör själv i trafiken kör försiktigt och det finns avvikelser i trafikreglerna som du bör sätta dig in i. När du korsar gator även om det är vid ett övergångställe och gröngubbe, se dig noga för. Det är vanligt att bilister kör igenom korsningar även om det slagit om till rött. 

Oförutsedda händelser
Man kan ha oturen att bli sjuk eller råka ut för annan skada under sin semester. Nedan följer information att tänka på vid sjukdom /skada och andra svåra situationer. 
Vid minsta osäkerhet ang sjukdom och mediciner rekommenderar vi dig att alltid uppsöka läkare. Vid akut sjukdom be hotellet kontakta en ambulans

EU försäkringskort
Då du reser inom EU så kan du beställa EU-kortet på  www.forsakringskassan.se

Försäkring 

Kontrollera att du har en privat reseförsäkring via exempelvis din hemförsäkring. Du kan även köpa försäkring hos Gouda.

Apotek 

Det finns i likhet med Sverige många och bra apotek med långa öppettider.

Försäkring och sjukvård
Svenskar är berättigade till allmän spansk akut sjukvård förutsatt att man kan uppvisa ett europeiskt sjukvårdskort. Sådant kort erhålls från försäkringskassan. Den allmänna sjukvårdsstandarden är i genomsnitt lägre än i Sverige.  
Privatkliniker/sjukhus finns att tillgå och håller god standard men ersätts ej av försäkringskassan. 
Privat reseförsäkring rekommenderas. Särskilt sjukdomsfall som kräver specialtransport till hemlandet är kostsamma och svåra att arrangera utan privat reseförsäkring.

När du hamnat på ett sjukhus så uppger du ditt försäkringsbolag och visar tillhörande dokument. Sjukhuset kontaktar berörd alarmcentral och uppger din sjukdom/skada. Alarmcentralen kontrollerar vad din försäkring innefattar. Sjukhusen håller en dialog med alarmcentralen och de diskuterar åtgärder och kostnader. Du bör själv ha kontakt med alarmcentralen om du har frågor ang sjukhusvistelse, missad hemresa och om anhöriga har rätt att stanna med dig osv. Sjukhuset vet inget om detta utan endast behandlar och ger klartecken när man blir utskriven och kan få flyga igen. 

Man kan aldrig få intyg och dokument i efterhand när man kommit hem. När man efter en sjukdom ska flyga måste man kunna uppvisa ett sk fit for flight intyg vid incheckningen.
Vad din reseförsäkring täcker är individuellt och upp till just ditt försäkringsbolag.


Larmcentraler 

SOS International a/s Nitivej 6 2000 Fredriksberg Danmark 
Tel: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56 
E-post: sos@sos.dk 
Hemsida:  www.sos.dk

Euro-Alarm Assistance Prague Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8 
Euro-Alarm Tel: +46 7 70 45 69 19 (gäller för akuta ärenden om du är utomlands)
Telefon: +420 221 860 619 
Fax: +420 221 860 600 
E-post: help@euro-alarm.cz 
Hemsida: www.euro-alarm.cz

Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tel: +46 8 587 717 17
Fax: +46 8 505 939 13 
E-post: contact@falcktravelcare.com
Hemsida: www.falck.com/travelcare

Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø 
Tel: +45 33 15 60 60 
Fax: +45 33 15 60 61 
E-post: alarm@gouda.dk
Hemsida: www.gouda.dk

ERV Försäkringsbolag Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg 
Tel: +46 7 70 45 69 00, kontorstid 
Fax: +46 0046 8 20 14 84 
E-post: info@erv.se
Hemsida: www.erv.se (här kan skadeanmälan göras direkt, dygnet runt)

Tjuvar
Det är inte speciellt hög kriminalitet i Spanien men man bör se upp med ficktjuvar som lockas till turistområderna. Normal försiktighet bör iakttas i folksamlingar, tunnelbanan, bussar och tåg där det finns risk för ficktjuvar. 
Vid förlust av mindre saker som tex mobiltelefon och plånbok med mindre summa pengar kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs för en ev ersättning. Gör detta först innan du beger dig till polisstationen för en anmälan. 
Anmälan på polisstationer för mindre händelser kan ta väldigt lång tid och det är viktigt för dig att veta vad just ditt försäkringsbolag kräver för ev ersättning.

Som ett allmänt resråd gäller att pass, pengar, biljetter och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe. Tänk på att svenska pass är mycket stöldbegärliga!  
Låt ingen utomstående hjälpa dig vid bankomatuttag, utan lita bara på bankpersonalen om du behöver hjälp.Om du känner minsta tveksamhet ang ditt kreditkort kontakta din bank och diskutera ev spärrning av kortet. Det är också banken som kan berätta vad för typ av polisrapport du behöver om ditt kort blivit av med pengar. 
Vid större händelser som dödsfall, svår sjukdom, större brott, antingen om man blivit utsatt eller anses begått ett brott så kontakta alltid ambassad eller konsulat. Ni kan också alltid kontakta oss på Golfeen så kan vi råda er hur ni ska gå vidare.

Kontaktuppgifter


SVERIGES AMBASSAD
Besöksadress
Spain Calle Caracas 25 
ES-28010 Madrid Spain
Telefonnummer + 34 91 702 2000
Fax +34 91 702 2040 och +34 91 702 2038
E-postadress ambassaden.madrid@gov.se
Spanien erbjuder mer än 400 golfbanor och har allt från små originella banor till anläggningar helt i världsklass. Svenskar har spelat golf i många år i Spanien och hör därför till de resmålen som konstant är ett av de mest populära när man vill ha en perfekt golfsemester. 
Vi på Golfeen har valt ut de golfbanor och orter som vi vet är populära och har  återkommande spelare år efter år och det tar vi som ett tecken på att konceptet fungerar utmärkt. 
Golfsäsongen pågår året runt så att du kan utöva din favoritsport när du vill.
 

GOLF I COSTA DEL SOL  -  Huvudflygplats är Malaga 

Calanova Golf Club 
Calanova Golf Club ligger i Mijas Golf Valley och öppnade sina dörrar i februari 2006.
Calanova är en 18 håls golfbana på Costa del Sol - bara 5 minuter från havet. Calanova har byggts efter Amerikanska Golf Förbundets reglelverk med hänsyn till bunkrar, dränering och greener. Banan har en väldigt trevlig design med breda och kulliga fairways. Greenerna är stora och i vissa fall mycket ondulerade och därför utmanande. 
På denna banan ingår alltid golfbil i greenfee då banan är mycket backig. 

Geografiskt ligger denna anläggning bara 10 kilometer från Fuengirola och 15 kilometer från Marbella. Till Malagas flygplats är det 37 km

Alcaidesa Golf club
Alcaidesa Links Golf Resort har två magnifika golfbanor: Alcaidesa Links och Alcaidesa Heathland, totalt 36 hål med fantastisk havsutsikt över Gibraltar och Afrika. Banorna flankeras på båda sidor av nationalparker, som gör detta område ännu mer spektakulärt. Två km av stranden löper parallellt med Alcaidesa Links och ett ständigt blått hav skapar ett magnifikt landskap, oöverträffat i hela Costa del Sol.Här kan man njuta av dessa två fantastiska golfbanor, inklusive den enda linksbanan i Sydeuropa.

Alcaidesa heathland course är ritad av ansedda förre Ryder Cup golfaren och designern av olika internationellt kända banor, Dave Thomas.
Denna bana erbjuder spelaren en mängd natursköna landskap, från platta områden (hål 1 till 5, 17 och 18), där banan liknar hedar, med breda "avenyer" och spektakulär utsikt över Medelhavet, bergen och en dal, där hålen slingrar sig nära vattenhinder.
Total längd på banan: 6 373 m.

Alcaidesa Links är en magnifik 18-håls/par-72 linksbana, som öppnades 1992, designad av Peter Ellis och Clive Clark.
Banans terräng formas av mjuka backar, som faller ned mot havet, vilket kulminerar i en nästan 2 km lång vacker strand, som gränsar till de flesta av banans hål.
Områdets kraftiga vindar har stor inverkan på banans svårigheter.
Banans mest utmärkande drag är den imponerande utsikten över Medelhavet, Gibraltar och Afrika.  Under 2011 var Alcaidesa Links en av de 20 bästa golfbanorna i Europa
enligt den prestigefyllda specialisttidningen Golf World.

Geografiskt ligger dessa anläggningar ca 10 mil från Malagas flygplats och nära Gibraltar.

Atalaya Golf club

Atalaya har hämtat mycket av sin charm och skönhet pga. att den skapades redan 1968 då allt gick i långsammare takt och utformningen av golfbanor i Spanien var prioriterad än att det skulle gå snabbt. Skicklig personal har inte bara behållit kvaliteten på banor genom åren men också skapat en perfekt atmosfär för denna klassiska golfklubb. 
Klubben har två två magnifika 18-hålsbanor som ligger mot en fantastisk bakgrund av Sierra Blanca bergen.

Atalaya New Course erbjuder fantastisk utsikt över Medelhavet och Gibraltar och ses som en av de mest naturtrogna banorna på solkusten. Skapad 1990 av Paul Krings, är den Nya Banan lagd lite längre in i landet men den har en liknande parkkänsla som den gamla - med mjukt böljande fairways och stora, snabba greener. 

Atalaya Old Course ritades av Bernard von Limburger, 1925:års tyska Golf Championships vinnare. Han blev sitt lands finaste golfbanearkitekt med tiden. Med sina breda fairways och stora upphöjda greener är denna mästerskapsbana en utmaning för golfare på alla nivåer. Elegant och mogen med spektakulär utsikt över det magnifika La Concha-berget, är det en perfekta oas av lugn på den annars livliga och pulserande Costa del Sol. 
Dess till synes snälla parklandskap med svagt sluttande fairways gör den till en idealisk bana för den genomsnittliga klubbgolfaren - men många bunkrar fyllda med gnistrande 'marmolina' sand, snabba greener, frodig vegetation samt fairways kantade av olivträd, pinjer, kaktusar och eukalyptusträd visar sig ändå var en riktigt utmaning även för den med lågt handicap. 

Geografiskt ligger denna anläggning i Marbella ca 65 kilometer från från Malagas flygplats.

El Chaparral Golf Club 
El Chaparral Golf Club är ett paradis känt både för sin spektakulära skönhet och sina speciella egenskaper för golfälskare. Det finns inte någon annan golfbana liknande den här i Málaga. Kvaliteten på greenerna på denna golfbana utmärker den bland Costa del Sols golfklubbar. Den funktionella övningsbanan med strålkastarbelysning gör det möjligt att hålla öppet till 22:00.
Med originaldesign av Pepe Gancedo är detta den enda golfbanan på Costa del Sol med sex par 3:or, sex par 4:or och sex par 5:or. Det är en utmanande bana, som kräver hög precision och skicklighet. Kvaliteten på golfbanans greener, kända bland Costa del Sols golfklubbar, beror till stor del på experten, agronom Manuel Pantoja, som inte bara designat ett antal hål - han är också ansvarig för deras ständigt pågående underhåll. Fantastiskt är ett bra ord att beskriva vad du känner, när du spelar golf på El Chaparral,

Geografiskt ligger denna anläggning bara 10 kilometer från Fuengirola och 20 kilometer från Marbella.Till Malagas flygplats är det 32 km.

El Paraiso Golf club

En av de äldsta golfbanorna på Costa del Sol och den första i Europa designad av den legendariske Gary Player. El Paraiso öppnades 1973. 
Det lugna läget i den fridfulla El Paraiso-dalen nära Marbella valdes för dess pittoreska miljö med bakgrunden av de majestätiska "La Concha" bergen i norr och det glittrande Medelhavet i söder. El Paraiso har det avundsvärda anseendet att inte bara erbjuda en av de bästa mästerskapsbanelayouterna vid kusten - spelare återvänder gång på gång, men också att vara den vänligaste internationella klubben. 
Banans layout, där den går genom det vackra landskapet, ger en trevlig utmaning, som är lika rättvis, utmanande och givande för golfare på alla nivåer.
El Paraiso har generösa lättgångna fairways bland palmer och pinjer, oleandrar och olivträd med slingrande bäckar och två magnifika sjöar.
Val av klubba är viktigast och ett skicklig handlag runt greenerna är bra att ha för att bemästra utmaningarna.
Den är varje år värdbana för den andalusiska PGA-touren. 

Geografiskt ligger denna anläggning nedan för Marbella med 24 kilometers avstånd och till Malagas flygplats är det ca 70 km.

Los Naranjos Golf club
Banan har en typisk Robert Trent Jones Sr design med generösa fairways, strategiskt placerade bunkrar och vattenhinder. Greenerna, med Penn A4-gräs, är rymliga och något ondulerande. Sedan premiären 1977, har Los Naranjos varit värd för flera stora tävlingar, inklusive den spanska Open, och är rankad som en av de bästa golfbanorna i Spanien. År 2005 och igen 2008 röstades Los Naranjos fram som årets Bana på Costa del Sol. Banan är lång, och när du spelar dess 18 hål, får du njuta av utsikten över majestätiska Sierra Blanca och de typiska andalusiska husen runt omkring. Enorma berg skyddar Marbella och skapar ett mikroklimat hela året. Banans sjöar, bunkrar, design, böljande former, fairways gör Los Naranjos GC till en unik golfupplevelse i Andalusien och Spanien. 

Geografiskt ligger denna anläggning bara 14 kilometer från Marbella och till Malagas flygplats är det 62 km

Mijas Golf club
Mijas Golf Club har två fina banor: Los Lagos och Los Olivos. Los Lagos, designad av Robert Trent Jones Sr, är den längre av de två och ingår i Mijas Golf International. Fairways är breda, marken är väl omhändertagen och träden dekorerar mer än de förhindrar.
Los Olivos presenterar smalare fairways, färre vattenhinder, ojämn mark och mycket mer träd. Greenerna är inte så stora och många av dem har ett högt läge. Även om båda är verk av samma designer, är det ingen tvekan om att det finns intressanta kontraster mellan de två banorna; om Los Lagos är baserad på farorna med vatten och sand, har Los Olivos strategiska smala trädkantade fairways och upphöjda greener.

Geografiskt ligger denna anläggning 30 kilometer från Marbella och 23 km till Torremolinos till Malagas flygplats är det bara 28 km.

Los Lagos är med sina 6 536 m är den större av de två på Mijas Golf. Den ursprungliga utformningen av Robert Trent Jones Sr har bibehållits när den helrenoverades år 2012. Los Lagos är en bana med mjuka sluttningar, breda fairways och några skogsträdshinder och försvaras av många bunkrar och inte mindre än nio sjöar (lagos), varifrån banan fått sitt namn. Det är ivriga sjöar - de vill att fånga varje  boll. Greenerna är stora och platta med känsliga svängar och de breda tees kan ändras för att förminska eller förstora svårigheten att välja.

Los Olivos har smalare fairways, färre vattenhinder, ojämn mark och mycket mer träd. Greenerna är inte så stora och många av dem ligger högt. 
Los Olivos är också designad av Trent Jones och återuppbyggd av Cabell Robinson. Los Olivos kompletterar Los Lagos men erbjuder en stramare utmaning. Banan totalrenoverades av Cabell Robinson under säsongen 2000-2001. Den viktigaste funktionen, som skiljer denna bana från den andra är den stora mängden av träd - därav namnet - och dess mindre format, samt färre vattenhinder. Greenerna är mindre, böljande och väl försvarade.


Det finns två sorters motorvägar, Autovía och Autopista. Autopista är en bättre variant, med mjukare kurvor och bättre vägar, alltid minst två körfält i varje riktning och en skyddande mittrefug. Dessa vägar är ofta avgiftsbelagda. Autovía är ofta utbyggda gamla vägar som är av något sämre kvalitet, ej avgiftsbelagda och skarpare kurvor. Maxhastigheten på bägge vägar är 120 km/timme
Man kan betala vägavgifterna antingen kontant eller med kreditkort. Trafiken är livlig med snabba filbyten och stopp vid vägtullar. Planera din resrutt innan du sätter dig i bilen och det är lag på att använda bälte och förbud mot att tala mobilen eller justera GPS-utrustning eller annan elektronisk utrustning medan man kör.

Biluthyrning

Det är klokt att boka hyrbil i förväg för att vara säker på priset samt att man får tag i en bil under högsäsong. 
När du hyr bil ska  du vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i minst ett år. (minimiålder kan variera beroende på vilken biltyp man väljer) Extra försäkring kan tillkomma för förare under 25 år.  Och innan du sätter dig i bilen se till att uppdatera dig på rådande trafikregler i Spanien. Om du förbokar en hyrbil så var noga med att läsa igenom vad försäkringen täcker och notera att tilläggsförsäkringar är vanligt att man lägger till på plats vid upphämtning av bilen. 

Att ta sig runt på Costa Del Sol

Från flygplatsen in till centrala Málaga går det både buss och tåg. Du köper biljetten, som kostar ca 30 kr, i förväg och tåget tar ca 10-15 minuter och går en gång i halvtimmen. Du kan även välja att åka buss som tar ca 15-30 min beroende på vilken buss du väljer. Priset är ca 30 kr och du kan betala på bussen. Både tåg och buss går utanför terminal 3 på flygplatsen. 
Ska du till Fuengirola kan du också ta tåget. Det kostar ca 25 kr och tar 10 minuter. 

Ska du till  Marbella så är det buss eller taxi som gäller. Bussen är en Intercity buss och tar ca 45 minuter och går 20 per dag i högsäsong och 10 under lågsäsong. Biljett enkel väg kostar ca 100 kr och ska köpas innan avresa. Gällande taxi så dubbelkolla priserna med chauffören innan avresa. Priset är ca 170-200  kr. 

Det bästa sättet att ta sig runt till de olika kuststäderna är att göra det med hyrbil. Men om du inte vill köra bil så fungerar tåg och buss väldigt bra. Skulle du vilja se huvudstaden Madrid så finns vanligt tåg som tar strax under tre timmar.

I själva Malaga stad tar du dig runt med hjälp av stadsbussarna och i själva centrumdelen som är ganska liten är det enkelt att promenera.

Flyg 

För Costa Del Sol är flygplatsen Malaga
För Costa Blanca är flygplatsen Alicante.   

Avståndstabell 

Malaga flygplats till Torremolinos ca 9 km 
Malaga flygplats till Fuengirola ca 23 km 
Malaga flygplats till Marbella ca 51 km
Malaga flygplats till Gibraltar ca 125 km 

Alicante flygplats till Torreviejo ca 45 km  
Alicante flygplats till Benidorm ca 55 km 
Spanjorerna gillar mat i alla dess former och det finns gott om både färska och fräscha råvaror så präglar det spanska köket. Detta gör att man inte behöver ta till långkok eller såser för att piffa till rätten utan man nyttjar helt enkelt de redan fantastiska smakupplevelser som finns direkt i råvarorna.
Många kulturer har påverkat den spanska maten och det beror på de många olika folkslagen som varit i området under historien. Från Morerna har man fått  saffran, citron, mandel, kummin, svartpeppar och muskot. Apelsinerna som är odlade runt hela Spanien kom faktiskt från Kina. Då man som handelsnation även gjorde många resor över havet till både syd- och nord Amerika så tog man själva med sig hem potatis, tomater, paprika och majs. 

Som turist förknippar man ofta den spanska maten med tapas, paella och drycken sangria. 

Tapas kommer ursprungligen från Andalusien och användes från början som tilltugg, dvs. smårätter, som man åt till drinken. Numera har det dock blivit ett sätt att äta sin huvudmåltid genom att man beställer in många smårätter som man helt enkelt äter gott under lång tid. Men tänk på att de olika tapas som erbjuds skiljer till från område till område, och även från restaurang till restaurang.  .

Paellas huvudingredienser är framförallt ris med saffran samt skaldjur, höns eller kyckling där det har blandats samman i en stor gryta eller liknande. Historiskt sett så uppfanns paellan i Valenciaregionen och av sådant som fanns tillgängligt. En fattigmansrätt som blivit nationalrätt helt enkelt. 
Man använder en så kallad paellapanna som är en ganska så platt och rund panna med två handtag och storleken beror på hur många som ska äta. I enlighet med paellans tradition så ska man äta den direkt ur pannan. Det finns som flera olika varianter utav paella och många andra rätter som liknar paellan.

Sangria har i princip blivit landets nationaldryck och ordet lär komma från spanska ordet sangre, som betyder blod. I grunden ska en klassisk sangria innehålla rött vin, frukt, kryddor, något sött och gärna något bubblande. Men i dag finns nästan lika många varianter som det finns spanjorer i Spanien. 

Spanjorer dricker gärna vin till maten och då är Riojan bland de bästa och den som vi Skandinaver känner till. Men även den berömda Sherryn (Jerez) från Andalusien är också en typisk spansk dryck.

Liksom övriga länder runt medelhavet är olivoljan betydelsefull i matlagningen. En annan viktig ingrediens är vitlök och används i många rätter. Det kött som används i Spanien är ofta lamm, fläsk och kalv och längs kusterna äter man mycket fisk och skaldjur. 

Spanjorerna gillar nattliv att alla dess slag oavsett ålder. De yngre roar sig med det traditionella bar- och nattklubbslivet medan de äldre gärna sitter kvar på tapasbaren långt in på natten. Vem har inte hört talas om Ibiza och som man då förknippar främst med nattliv. Som en god tvåa kommer Alicante. 

Det spanska nattlivet är hektiskt, och man börjar inte festa förrän vid midnatt och slutar någon gång framåt småtimmarna. Är man morgonpigg så är det ganska vanligt att man ser dem som är på väg hem när man själv är på väg upp. 
Spanjorerna överlag är nattmänniskor och är Europas nattugglor och sover minst i världen enligt statistiken. På de orter som anses vara lite lugnare så är nattlivet anpassat för mogen publik. 

Det finns också mycket musikbarer runt om på turistorterna. På flera av dessa kan man också dansa, även om dansgolvet är minimalt. Här spelas en lugnare musik än på diskoteken. Musikbarerna har strängare krav på ljudvolymen från kommunerna och stänger också normalt betydligt tidigare än diskoteken.
Musikbarerna är en god fortsättning på kvällens nöjesliv efter en god middag. Normalt öppnar de kl 20 – 21 och stänger vid midnatt.

Man ska absolut inte missa om man har chansen att se en riktig flamencoshow. Flamenco är en mycket speciell musikstil som ibland dessutom har inslag av dans med den typiska Flamencodräkten. Sångerna, vilka oftast visar starka känslor, framförs med musik som handklapp, gitarrer och cajon. Till musiken framförs även en mycket komplicerad dans där dansaren visar med rörelser och kroppshållning de känslor som är i sången. Skoklackar och fotsulor används som rytmikinstrument. 

Kontrollera gärna med receptionen på ditt hotell för senaste informationen om nattlivet på din destination och berätta gärna vad du är ute efter för att hamna på rätt ställe i Spaniens myller av nattliv. 
Malaga är huvudorten i Costa del sol

Den romerska teatern låg länge undangömd och bortglömd men efter ett återupptäckande under 1950-talet restaurerades den och har sedan dess blivit ett givet besöksmål.  

Malaga stadspark ligger precis vid stadens huvudstråk och täcker en stor del av centrum. Här inne kan du hitta lugnet bortom stadspulsen och njuta av palmträdens skugga. Här kan du vandra runt längs de många stigar och småvägar som ringlar sig igenom parken. 

Vinmuseet där du kan lära dig allt om vinets historia och hur druvorna odlas. Dessutom går det utmärkt att provsmaka de söta, lokala varianterna. 

Alcazaba är ett militär fort från 1000-talet och dess syfte har varit att skydda Malaga från diverse fiender. På senare år är hot utifrån inte längre överhängande och istället har fortet blivit en trevlig plats där du kan njuta av utsikten över Malaga.

Botaniska trädgården
ligger i de norra delarna av Malaga och här finns växter som funnits här lika länge som parken själv – i över 150 år. 

Pablo Picassos
har sin hemstad i Malaga och han växte upp i området runt torget Plaza de la Merced. Här finns idag ett museum där du kan få veta mer om konstnären och det Malaga som han en gång växte upp i. 

Katedralen
är det en beundransvärd skapelse i renässansstil, utsmyckad med både målningar och statyer i barock. Den stora katedralen är ett landmärke i Malaga. 
Det går alldeles utmärkt att shoppa i Spanien. Priserna är överkomliga och många produkter har utmärkt kvalitet. Framför allt skor och accessoarer är mycket  populärt i Spanien. I ett varmt land som Spanien använder man inte så mycket kläder och då är detaljerna desto viktigare. Vill du ha något som inte andra har hemma i Skandinavien så är det i Spanien du hittar fina skor, annolunda smycken, roliga hårspännen eller någonting annat smått och gott som vännerna hemma kommer att notera. 

I storstäderna finns som i alla storstäder rena shoppinggator med moderna butiker, gamla stadsområden med små pittoreska butiker och stora köpcenter som gör shoppingen enkel. I turistorterna finns ofta trevliga gågator med olika butiker och man har ofta rea. I de mest turisttäta områdena byggs dessutom nya köpcentrum hela tiden. Men man ska inte glömma bort att ta sig en avstickare till de små butikerna längs bakgatorna, det är där man kan göra verkliga fynd.

Runt om i landet finns också många spännande loppmarknader där man kan spendera många timmar med att leta efter verkliga fynd. Om man hittar någonting spännande så är det även helt okej att pruta lite, det är faktiskt en del av traditionen på en loppmarknad. 
 
Det man absolut inte ska missa när vi pratar shoppng är alla fantastiska matmarknader. Det är här man hittar de solmogna frukterna, kryddorna, olivoljor och goda ostar. Spanien är ett bra vinland och du kan till och med handla direkt hos vinproducenten.
Spanska fastlandet har kustgräns till Medelhavet längs hela landets östra sida. Med inte mindre än 360 mil kust så förstår man att här finns om de bästa förhållandena för sol och bad. I Spanien hittar man mängder av sandstränder, långa som korta med finkornig eller grovkornig sand. Flera av dem är långgrunda och ofta finns solstolar och parasoll att hyra. Vill man bort från de stora stränderna och massturismen så är det lätt att på egen hand med hyrbil ta sig runt och hitta klippor och småvikar att svalka sig i. 

Bor man i storstäder som exempelvis Barcelona så kantras hela staden av den långa kända stranden som alla besöker. Bor man på stora hotellanläggningar så ligger de oftast nära havet och badmöjligheter. Det är nästan inte möjligt att resa till Spaniens kust och inte hitta sin favorit badplats. 

Men Spaniens kust är faktiskt inte bara mot Medelhavet utan det finns även en vacker kustremsa mot Atlanten. För oss Skandinaver är denna kusten relativt okänd trots att den har några av landets finaste stränder. Fastän Medelhavskusten är populär så väljer många spanjorerna själva att åka till  just Costa de la Luz på sin semester för att den är helt enkelt är snäppet vackrare. 

Som skandinav så var det till Spanien vi började med resor för ca 40 år sen och då var det sol och bad som lockade och efter 40 år så är vi fortfarande inte nöjda utan vill bara ha mer. 
Hotell Golfklubbar
Kontakta oss
Meddelande

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Så att du inte behöver komma ihåg

Skickar

{{message}}

Förfrågan

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Skickar