Lissabon

Lissabon är ett spännande resmål och en stad som ökar i sin populariet år för år. 
I Lissabon finns en utsökt matkultur, trendig shopping, ett högklassigt nattliv, kulturarv och ett trevligt folkliv. Det härliga klimatet med med över 300 soldagar om året bidrar sjävklart till stadens växande populariet. 

Lissabon som på portugisiska heter Lisboa, är huvudstad i Portugal och är en stad med ca. 500 000 invånare i stadskärnan och 2,5 miljoner i hela området. Lissabon har en stor kulturskatt med gamla anor, delar av den kan man uppleva på flertalet gallerier och museum. Själva stadskärnan består precis som Rom av sju kullar och är väldigt kuperad och bjuder på en del extra motion. På vissa platser kan man inte köra bil - där finns istället bergbanor för transport. 

På Portugals "riviera", väster om Lissabon, ligger de populära badorterna Estoril och Cascais Och de  har gjort Lissabon till ett omtyckt resmål för många turister. I Estoril finns även Europas största kasino och lockar till sig en bred jetset publik. 

Klimatet är väldigt inbjudande och mellan april och oktober är temperaturen sällan lägre än 25 grader. Portugal och Lissabon med sina fantastiska golfbanor lockar även till sig golfturister under stora delar av året.  Många idrottslag och individuella idrottare väljer även att förlägga sin försäsongsträning i Lissabon med omnejd. 
Pengar 
I Portugal har man Euro som valuta och kreditkort accepteras på de flesta ställen.
Du tar ut pengar i bankomaten och den fungerar som hemma. När man är på resande fot är det alltid bäst att ta ut pengar i bankomat kopplat till ett bankkontor ifall ex kortet skulle fastna så kan man gå in på banken och få hjälp. Om kortet försvinner i de fristående bankomaterna så räkna med att kortet är förlorat. 
Ta inte emot hjälp från någon vid uttag med undantag för bankpersonal. 

Pengaöverföringar

Om man behöver få kontanter överförda till Portugal så rekommenderar vi att ni använder WesternUnion. Alla banker och postkontor är ombud och det fungerar som hemma. Se www.westenunion.com

Bank 

Måndag – fredag: 08.30 – 15.00
Lördag: Endast några banker har öppet

Post

Posten på Avenida Liberdad har öppet varje dag till 22.00.

Vatten 

Köp på flaska. 

Prisnivå
Priserna i Portugal ligger lite lägre än i Sverige. Det går att få en bra måltid till ett högst rimligt pris, men du hittar givetvis alla prisklasser. 

Internet

Det är dyrt att surfa, det finns Internetkaféer och många hotell har datorer. Kontrollera gärna innan du reser med din mobiloperatör vad surfpriserna ligger på. Det är vanligt idag att kunna köpa till utlandssurf innan man åker.  

Elektricitet

Det är 220 volt och samma kontaktuttag som hemma. 

Pass och Visum
För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För vidare information hänvisar vi till Portugals ambassad: https://www.estocolmo.embaixadaportugal.mne.pt/sv/

Vaccination
Rådgör med läkare eller vaccinations-central i god tid innan avresa 

Dricks 

Man lämnar ca 5-10% beroende på ställe.

Körkort: 
Om du skall hyra bil räcker det med svenskt körkort.

Tid
Portugal ligger -1 timme dvs du måste ställa tillbaka klockan. Kom ihåg att flygtider alltid anges i lokal tid. 

Nödsamtal

Samma som i Skandinavien med 112. 

Landsnummer-telefon
Sverige         0046
Danmark 0045
Norge        0047
Portugal    0351

Seder och bruk 
När du besöker museer eller kyrkor ska du ha täckta armar och ben för att visa respekt.

Rökning

Liksom i Sverige är det förbjudet att röka inomhus på alla offentliga platser. Man får gärna röka på restauranger och liknande om det finns särskilda inrättade rökrum eller om restaurangen anger att rökning är tillåten.

Språk
Portogiskiska, De flesta yngre portugiser pratar bra engelska, åtminstone om man jämför med andra länder i Sydeuropa.  Skulle din Portugal resa föra dig till mindre byar en bit in i landet kan det dock bli svårare.

Trafik
Trafiken i Portugal är mer hetsig än hemma i skandinavien. Det går fortare och man har mindre marginaler. Använd alltid bälten i bilar och bussar precis som hemma. Om du kör själv i trafiken kör försiktigt och det finns avvikelser i trafikreglerna som du bör sätta dig in i. När du korsar gator även om det är vid ett övergångställe och gröngubbe, se dig noga för.

Oförutsedda händelser

Man kan ha oturen att bli sjuk eller råka ut för annan skada under sin semester. Nedan följer information att tänka på vid sjukdom /skada och andra svåra situationer. 
Vid minsta osäkerhet ang sjukdom och mediciner rekommenderar vi dig att alltid uppsöka läkare. Vid akut sjukdom be hotellet kontakta en ambulans

EU försäkringskort

Då du reser inom Eu så kan du beställa EU-kortet på  www.forsakringskassan.se

Försäkring 

Kontrollera att du har en privat reseförsäkring via exempelvis din hemförsäkring. Du kan även köpa försäkring hos Gouda.

Apotek 
Det finns i likhet med Sverige många och bra apotek med långa öppettider.

Försäkring och sjukvård
Svenskar är berättigade till allmän portugisisk sjukvård förutsatt att man kan uppvisa ett europeiskt sjukvårdskort. Sådant kort erhålls från försäkringskassan. Den allmänna sjukvårdsstandarden är i genomsnitt lägre än i Sverige.  
Privatkliniker/sjukhus finns att tillgå och håller god standard. Konsultationerna kostar ca 90 euro och ersätts ej av försäkringskassan. 
Privat reseförsäkring rekommenderas. Särskilt sjukdomsfall som kräver specialtransport till hemlandet är kostsamma och svåra att arrangera utan privat reseförsäkring.

När du hamnat på ett sjukhus så uppger du ditt försäkringsbolag och visar tillhörande dokument. Sjukhuset kontaktar berörd alarmcentral och uppger din sjukdom/skada. Alarmcentralen kontrollerar vad din försäkring innefattar. Sjukhusen håller en dialog med alarmcentralen och de diskuterar åtgärder och kostnader. Du bör själv ha kontakt med alarmcentralen om du har frågor ang sjukhusvistelse, missad hemresa och om anhöriga har rätt att stanna med dig osv. Sjukhuset vet inget om detta utan endast behandlar och ger klartecken när man blir utskriven och kan få flyga igen. 

Man kan aldrig få intyg och dokument i efterhand när man kommit hem. När man efter en sjukdom ska flyga måste man kunna uppvisa ett sk fit for flight intyg vid incheckningen.
Vad din reseförsäkring täcker är individuellt och upp till just ditt försäkringsbolag.

Larmcentraler 


SOS International a/s Nitivej 6 2000 Fredriksberg Danmark 
Tel: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56 
E-post: sos@sos.dk 
Hemsida:  www.sos.dk

Euro-Alarm Assistance Prague Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8 
Euro-Alarm Tel: +46 7 70 45 69 19 (gäller för akuta ärenden om du är utomlands)
Telefon: +420 221 860 619 
Fax: +420 221 860 600 
E-post: help@euro-alarm.cz 
Hemsida: www.euro-alarm.cz

Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tel: +46 8 587 717 17
Fax: +46 8 505 939 13 
E-post: contact@falcktravelcare.com
Hemsida: www.falck.com/travelcare

Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø 
Tel: +45 33 15 60 60 
Fax: +45 33 15 60 61 
E-post: alarm@gouda.dk
Hemsida: www.gouda.dk

ERV Försäkringsbolag Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg 
Tel: +46 7 70 45 69 00, kontorstid 
Fax: +46 0046 8 20 14 84 
E-post: info@erv.se
Hemsida: www.erv.se (här kan skadeanmälan göras direkt, dygnet runt)

Tjuvar
Det är inte speciellt hög kriminalitet i Portugal. Normal försiktighet bör iakttas i folksamlingar, tunnelbanan, bussar och spårvagnar där det finns risk för ficktjuvar. 
Vid förlust av mindre saker som tex mobiltelefon och plånbok med mindre summa pengar kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs för en ev ersättning. Gör detta först innan du beger dig till polisstationen för en anmälan. 
Anmälan på polisstationer för mindre händelser kan ta väldigt lång tid och det är viktigt för dig att veta vad just ditt försäkringsbolag kräver för ev ersättning. 

Låt ingen utomstående hjälpa dig vid bankomatuttag, utan lita bara på bankpersonalen om du behöver hjälp.Om du känner minsta tveksamhet ang ditt kreditkort kontakta din bank och diskutera ev spärrning av kortet. Det är också banken som kan berätta vad för typ av polisrapport du behöver om ditt kort blivit av med pengar. 

Vid större händelser som dödsfall, svår sjukdom, större brott, antingen om man blivit utsatt eller anses begått ett brott så kontakta alltid ambassad eller konsulat. Ni kan också alltid kontakta oss på Golfeen så kan vi råda er hur ni ska gå vidare.

Kontaktuppgifter

SVERIGES AMBASSAD
Besöksadress
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lissabon

Postadress
Embaixada da Suécia
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lissabon
Portugal

Telefonnummer 
+351 213 942 260

Fax
+351 213 942 261

E-postadress 
ambassaden.lissabon@gov.se
Golfbanorna runt Lissabon är fantastiska och det finns många att välja emellan. Golfentusiaster har genom åren vallfärdat till portugal, långt redan innan den vanliga turisten hittade till portugal med anledning av de  härligt gröna banorna och som en omväxling till de Svenska banorna. 
Golfbanorna West Cliff och Praia Del Rey ligger norr om Lissabon längs kusten och med ca ett avstånd av 50 minuters bilkörning. 30 minuter söder om Lissabon hittar du Montado golfklubb. 

Montado Golfklubb
Efter en stor renovering öppnades Golfbanan i Montado igen i september 2006 och presenterar sig nu som en av de vackraste och mest konkurrenskraftiga banorna i Portugal, helt i linje med de utmärkta banorna "Quinta da Ria" och "Quinta de Cima".Golfbanan med 18 hål och par 72 (6 366 m), kännetecknas av ett platt landskap, som domineras av vingårdar, och banan har lagts bland korkekar, där bäckar och sjöar gör den unik. Banans layout erbjuder stora greener och hål med särskilda egenskaper. Vi vill framhäva det 18:e hålet, där greenen ligger på en ö. 

Praia D'El Rey

Praia D'El Rey är utan tvekan en av de mest fantastiska golfbanorna i Europa. Beläget bland stora pinjeskogar och böljande sanddyner och med spektakulär utsikt över Atlanten och Berlengas öarna utanför kustlinjen.  Golfbanan med 18 hål ritades av den kände amerikanske golfarkitekten Cabell B Robinson och invigdes den 14 juni 1997. Djupa bunkrar, sluttande greener och sanddyner står i skarp kontrast mot frodiga fairways, vilket gör det till en komplett golfutmaning. 
Praia D'El Rey är rankad bland de bästa golfbanorna i Europa av Golf World Magazine och är en av Portugals största golfdestinationer för både privata och sponsrade evenemang. 
Banan är en blandning av havsnära links och parklandskap runt hålen och har ett par på 73.
Det ger golfare en unik upplevelse. Spelare ska ha ett giltigt golfhandikapp-certifikat. Minsta handikapp är: Damer 36, Herrar 36 – samma!

West Cliff Golfklubb

Det varierade landskapet och den naturliga terrängen upprätthölls som ostört som möjligt för att skapa en unik 18-håls links golfbana längs Silverkusten. Rullande sanddyner avgränsade med kustnära växtlighet, medan pinjeskogen tittar ut över havet ovanifrån. Denna privilegierade och exklusiva plats kommer att mesmerisera och utmana dig att tämja naturens krafter och optimera ditt spel. Naturen är utmanande och givande, intensiv och avkopplande, oförutsägbar och överraskande. På plats med en oförstörd natur, där det vilda Västuropa möter Atlanten.

Det finns ett väl utbyggt nät av motor- och landsvägar. Många av motorvägarna är avgiftsbelagda genom vägtullar. Man kan betala vägavgifterna antingen kontant eller med kreditkort. Även mindre vägar kan vara avgiftsbelagda. Trafiken är livlig med snabba filbyten och stopp vid vägtullar. Planera din resrutt innan du sätter dig i bilen och det är lag på att använda bälte och förbud mot att använda mobil!
 
Biluthyrning
Det är klokt att boka hyrbil i förväg för att vara säker på priset samt att man får tag i en bil under högsäsong. 
När du hyr bil ska  du vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i minst ett år. (minimiålder kan variera beroende på vilken biltyp man väljer) Extra försäkring kan tillkomma för förare under 25 år.  Och innan du sätter dig i bilen se till att uppdatera dig på rådande trafikregler i Portugal. 

Att ta sig runt i Lissabon 

I Lissabon finns både välfungerande tunnelbana, pendeltåg samt färjetrafik. Att köpa enkelbiljett på buss/spårvagn/tåg är onödigt dyrt. Den populära spårvagnen 28 är ett lysande exempel. Köper du biljett på spårvagnen betalar du tre gånger mer än med kort. Det bästa är att köpa ett så kallat Lisboa Card. Detta görs enklast i de maskiner som finns tillgängliga vid stationerna alternativt över disk. Dessa kort kan laddas med olika valörer och gäller för alla transportmedel. Samt inträde till museer och rabatt  på andra sevärdheter. Läs mer på www.lisboacard.org

I själva stadskärnana tar dig runt till fots och där det är för backigt tar du antingen spårvagn, tre bergbanor och en hiss till din hjälp. För lite längre avstånd fungerar tunnelbanan och buss bra men tänk på att busstrafiken går långsamt under rusningstrafik. 
Spårvagnslinje 28 trafikeras ofta av de klassiska gula vagnarna och är perfekt för sightseeing eftersom den trafikerar både Alfama, Baixa och Bairro Alto och går långsamt så att du hinner uppleva omgivningarna.

Taxi 

Att åka taxi är också förhållandevis billigt, men håll koll på de extra avgifter som ibland tas ut för bagaget och be om kortaste vägen. .

Pendeltåg 

Till strandorterna Cascais och Estoril går tåg från Cais do Sodré och tar ca 25 minuter.

Flyg 

Flyget landar på Lissabons flygplats som heter Aeroporto de Lisboa ca 7 km norr om centrum av Lissabon. Från flygplatsen till centrala Lissabon avgår buss var 20:e minut och tunnelbana flera gånger i timmen. Restid med buss är ca 30 minuter.
Prisexempel med buss och tunnelbana är ca 30 kr. Taxi kostar ca 200 kr men gör upp om priset innan.  

Lissabon erbjuder ett stort utbud av restauranger som serverar både portugisiska specialiteter och internationella rätter på menyn. Portugiserna har en stor tradition för speciella fiskrätter, men också fläsk, kyckling, ris och olika typer av grönsaker. Av olika fiskrätter är bacalao en av de mest kända. Dessutom hittar du allt från piggvar till svärdfisk runt landets matställen.

Om du är i Portugal måste du naturligtvis testa det heta vinet "Portvin". Portviner tillverkas även på andra ställen i världen, men endast portviner som produceras i Portugal kan använda namnet "Portvin". Självklart har staden ett portvinsinstitut med över 150 portvinssorter tillgängliga för provsmakning.

Inom öl är de två mest populära varumärkena "Sagres" och "Superbock och är mycket billigare än importerade ölvarumärken som Heineken, Carlsberg och liknande.

Om du vill ha en stark avslut på din måltid kan du beställa en Aguardente. Du får då serverat ett portugisiskt konjak baserat på torkad frukt som fikon och druvor. Om du vill ha portugisisk likör kan du prova ett glas Ginja, en portugisisk körsbärlikör.

I Portugal får du bästa fikat i Europa och Lissabon har många konditorier och kaféer som serverar läckerheter efter läckerheter. Testa gärna pastel de nata, en varm smördegsdröm fylld med kaneldoftande äggkräm. 

Lissabon har precis som andra internationella storstäder runt om i Europa ett stort och varierat nattliv. 
Ett populärt nöjesområde är Doca do Santos och i folkmun bara kallas Docas. Docas är alltid rätt, det är lätt att vandra från ställe till ställe eller under sommaren sitta på bryggan och njuta av allt vimmel. I ombyggda gamla hamnmagasin finns trendiga barer, restauranger, caféer och diskobarer till regelrätta nattklubbar. Under vinterhalvåret är nöjeslivet koncentrerat till fredag-lördag medan det sommartid är det full aktivitet varje dag. 

I den gamla stadsdelen som heter Bairro Alto finns många restauranger, barer samt att här hittar du också musikbarer med fadosångare, den mest typiskt portugisiska musiken. 
Andra stadsdelar med nöjesliv är bla Madragoa och Graça. 
Vänligen notera att nya och gamla ställen byter plats beroende på hur staden förändras så kontrollera gärna med receptionen på hotellet för senaste informationen

Som i alla storstäder finns en mängd sevärdheter och saker att uppleva. Här kommer några förslag på de mest populära. Gå gärna in på https://www.visitportugal.com och hitta fler alternativ. 

Solar do Vinho do Porto som är stadens portvinsinstitutet är ett av Lissabons mest besökta sevärdhet. Här kan man prova en mängd olika portviner av olika kvalitet, fler än 300 olika sorter finns innanför de gamla 1700-talsväggarna.

Museu Nacional de Azulejo med det vackra portugisiska kaklet är en färgglad upplevelse. 

MAAT, Museum of Art, Architecture & Technology, Lissabons nya konstmuseum invigdes 2016 och är en modern skapelse av den brittiska arkitekten Amanda Levante. 

Belém är en stadsdel som har mycket att erbjuda för den kulturellt intresserade. Här finns många caféer, restauranger, monument och museer. Här ligger bl a Jeronimuskyrkan, Jeronimusklostret samt Henrik Sjöfararen-monumentet samt Vagnsmuseet.

Lissabons Akvarium,
Oceanario de Lisboa, med över 450 vattenlevande arter och flera klimatzoner är representerade.

Lissabons zoologiska park
, Jardim Zoológico, ligger mitt i staden och har över 350 arter från världens alla hörn att beskåda. 

Praça do Rossio-
Av Lissabons alla stora torg är Praça do Rossio det mest berömda. Det anses vara det vackraste torget i Lissabon. Här hamnar de allra flesta för eller senare. 

Katedralen Sé Patriarcal
är Lissabons äldsta religiösa byggnad. Genom historien har katedralen byggts om och till vid många tillfällen. Därför kan den arkitekturintresserade uppleva stilar som romansk, gotisk, barock och nyklassisk. 

Hissen Santa Justa
är en av Baixas bästa sevärdheter. Den stod klar med sina 45 meter hög år 1902. Den översta våningen har en terrass med utsikt över São Jorge-slottet, torget Rossio och Baixa.

Från den gamla borgen Castelo de Sao Jorge
har man svårslagen utsikt över stadsdelen Alfamas myller liksom över floden Tejo. I Baixa och Restauradores som ligger runt Rossiotorget hittar man fortfarande många och små specialbutiker som säljer allt från kläder, skor, tyger, barn-och damkläder, herrkläder med skrädderi, hantverk med mera . Specialaffärer säljer även torkad fisk, ostar, viner och portvin.

Trenden i Portugal som i resten av världen är att nya och stora shoppingcentra växer upp i utkanterna. Du kan nå de flesta med tunnelbanan. Ett av de största, Centro Colombo ligger intill Benficastadion. Centro Vasco da Gama vid entrén till "Nationernas Park" är ett annat. Båda centren har över 100-talet butiker. 

Efter ha shoppat loss i Lissabon så har man oftat fyllt påsarna med skor, väskor, portvin och samt nån vacker kakelplatta som souvenir. Portugals kakel är världsberömt och överallt säljs de vackra plattorna som souvenirer. Det finns även lokala marknader – hör med hotellet vilka dagar det är marknad, många marknader ambulerar och flyttar runt bland orter i och kring Lissabon.
 
Sol och Bad 

På Portugals "riviera", väster om Lissabon, ligger de populära badorterna Estoril och Cascais och hit tar man sig lätt via en tågresa på ca 35 minuter från centralstationen.  

Mellan Estoril och Cascais är det ett par kilometer och båda orterna är promenadvänliga och mellan de båda orterna går en trevlig strandpromenad där du kan promenera,  jogga och träna på de utegym som finns. I Estoril är det mesta centrerat kring casinot och i Cascais runt det charmerande torget. Vill du inte promenera kan du ta tåget mellan orterna eller taxi som kostar ca 100 kr.

Estorilkusten kan erbjuda en rad badstränder som sinsemellan är mycket olika. Guincho-stranden är den största stranden som sträcker sig längs med atlantkusten. Cascaisbukten har gynnsamma förhållanden för vattensporter, segling och vindsurfing etc. Stranden vid Guincho är ett favoritställe för surfare

Hotell Golfklubbar
Kontakta oss
Meddelande

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Så att du inte behöver komma ihåg

Skickar

{{message}}

Förfrågan

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Skickar